L-Carnitine izvrstan dodatak prehrani za mršavljenje

L-Carnitine se promiče kao sredstvo za spaljivanje masnoća zahvaljujući činjenici da masnoće prenosi na lokacije gdje se oni troše. No, novija istraživanja otkrivaju novosti važne za body building i druge sportaše.

L-Carnitine i izdržljivost

Mitohondriji su kuće snage u stanicama gdje se dosta energije proizvodi kako bi se osiguralo gorivo za mišićnu kontrakciju. Što se više masnoća donosi u mitohondrije, to je potrošnja masnoća veća. Kakve veze L-Carnitine ima s time? Taj dodatak prehrani utječe na prijenos masnoća do mitohondrija. Ako nema L-Carnitine-a, masne kiseline ne mogu ući u mitohondrije. Samim time L-Carnitine može povećati potrošnju masnoća i istodobno čuvati mišićni glikogen i poboljšati izdržljivost. Isto tako, ovaj se suplement preporučuje sportašima koji žele pojačati oksidaciju masnoća i istodobno sačuvati glikogen i pojačati izdržljivost.

Postoji mogućnost da veće razine L-Carnitine-a u mišićima mogu povećati potrošnju masnoća tijekom treninga. No većina istraživanja ne otkriva djelovanje ove supstance na relativnu potrošnju masnoća i ugljikohidrata ili korištenje mišićnog glikogena tijekom treninga. To je u skladu s rezultatima koji pokazuju da nema pojačanja izdržljivosti kod suplementacije.

Glavni čimbenik koji ide u prilog ovoj teoriji jest da se carnitine akumulira u skeletnim mišićima. Nekoliko je istraživanja pokazalo da suplementacija povećava razine L-Carnitine-a u krvi, ali ne i u mišićima. Upravo zato su znanstvenici napravili istraživanje koje se uopće ne temelji na akumulaciji L-Carnitine-a u mišićima.

Alternativni učinci L-Carnitine-a

Neka starija istraživanja pokazuju snažno djelovanje ovog dodatka prehrani na funkciju mišića neovisno o razinama l-carnitine-a u mišićnom tkivu. Jedno je istraživanje ispitalo djelovanje L-Carnitine-a intravenozno danog u iscrpljene mišiće leđa pasa. Tretman je rezultirao 34% većom snagom mišića. Usprkos većim razinama L-Carnitine-a u krvi, istih povećanja nije bilo u mišićnom tkivu. Rezultati drugog istraživanja L-Carnitine-a i treninga dalo je obećavajuće rezultate koji opet ne ovise o razinama istog u mišićima.

Što je to L-Carnitine?

Što je to? Aminokiselina koja se proizvodi u tijelu, ali se može i unositi prehranom odnosno suplementacijom.

Kako djeluje? Potreban je za prijenos masnih kiselina u mitohindrije gdje se troše kao gorivo.

Kako se ocjenjuje njegova učinkovitost? Većina istraživanja pokazuje da može povećati potrošnju masnoća i istodobno čuvati mišićni glikogen.

Tko može imati koristi od njega? Bodybuilderi i ostali sportaši/fitness entuzijasti čija sportska izvedba na treningu ili natjecanju ovisi o snazi.

Preporučena doza? 2-4 grama na dan u dvije odvojene doze.

Moguće nuspojave i kontraindikacije? _L-Carnitine je općenito siguran. Lagani gastrointestinalni simptomi rijetko se javljaju.

Koji oblik preporučujem? Preporučujem oblik praha koji se otopi i koristi kao napitak prije treninga radi same isplativosti takvog suplementa poput npr. „THE L-Carnitine Drink Powder (300g)“ sa odličnim, osvježavajućim okusom “Lemon”. Ako želite praktičnije rješenje onda je preporuka na strani kapsula kao npr. „THE L-Carnitine“.

Za profesionalne sportaše (i one koji se tako osjećaju) preporučujem tekući oblik L-Carnitine-a radi brže i kvalitetnije apsorpcije. Ja osobno koristim od THE Nutrition-a “THE L-Carnitine Liquid (500ml)”.

Za slaganje programa treninga i suplementacije javi mi se na moj E-mail: fitness.trener.split@gmail.com

Lets Rock!

Jure Kovačić

kolovoz 2023
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorije

Kategorije

Nedavne objave